Je werknemers gelukkig maken? Je wordt er schatrijk van!

Vertrouwen, openheid, liefde… als manager niet de meest evidente begrippen om te implementeren in een team.  Toch gelooft Semco heel sterk in het belang van gelukkige werknemers en de invloed hiervan op bedrijfsresultaten. We hebben dan ook een ijzersterk voorbeeld gekregen. Ricardo Semler, grondlegger van de Semco principes, heeft van zijn onderneming een miljardenbedrijf gemaakt. Hoe hij dat deed?

No rules, great… enterprise!

Weg met vaste werkuren en werkplekken. Geen regels noch controle over het doen en laten van werknemers. Wat blijft dan wél overeind? Werknemers die elkaars salaris bepalen en invloed hebben op strategische bedrijfsbeslissingen. Ricardo maakte zichzelf overbodig door zijn team zelfsturend te maken. Vrijheid, nemen van eigen verantwoordelijkheid: het zijn de kernwaarden van Semco. Hoe beter werknemers in hun vel zitten, hoe productiever ze zijn. Geen zin om te werken? Blijf dan gewoon huis en kom morgen met een beter gevoel terug.

Gelukkig en zelfsturend!

Burn-outs en ziekteverzuim? Het bestaat niet in Ricardo zijn bedrijf. Hij gaat uit van het principe dat iedere mens eerlijk is en openstaat voor werk dat voldoening schenkt. Mensen werken niet om geld te verdienen, maar om een bijdrage te leveren en gevoel van samenhorigheid te beleven. Volgens hem moeten deze principes ook al in het onderwijs aan bod komen. Daarom heeft hij in Brazilië Lumiar scholen opgericht. Hier begint namelijk de conditionering. De vraag die wij ons stellen: waarom volgt niet elk bedrijf de Semco regels?

Angst voor verandering!

Jep, angst voor verandering is dé reden dat conservatisme bestaat. Angst om controle te verliezen en los te laten. Maar als manager moet je je medewerkers laten doen en laten bepalen hoe ze het willen aanpakken. Dé voorwaarde? Vrijheid moet samengaan met discipline en verantwoordelijkheid. Anders faalt het, hoe goed je bedoelingen ook zijn. Managers moeten de controle proberen loslaten. Ze moeten zich de vraag stellen of ze gemist zouden worden als ze er niet meer zijn? Bevrijd je medewerkers!

Word ook een betere manager, collega, CEO,...

De principes van Ricardo liggen niet ver van je bed. In Nederland en België kan je opleidingen volgen om het gedachtegoed van Ricardo Semler te implementeren. Check alle praktische info!