Het pad naar succes? Dat begint bij Semco Style Institute BeLux en eindigt met gelukkige werknemers

Het is nu twee maanden geleden dat Semco Style Institute ook in België en Luxemburg een vestiging kreeg. Na succesverhalen in Nederland, Japan en Zuid-Afrika vonden drie ondernemers dat het tijd was voor een Belgisch-Luxemburgse afdeling. Erwin Van Waeleghem, Marianne Couderé, Christophe De Wit, Nick Van Langendonck en Tom Herrijgers nodigen ondernemers, CEO’s, HR- en andere managers, changemakers en ondernemingen uit om gecertificeerde trainingsprogramma’s te volgen. Het doel? Democratischer werken met meer voldoening, gelukkige werknemers én betere bedrijfsresultaten. Wie wil dat nu niet, toch? Maareuh… hoe is Semco Style eigenlijk ontstaan?

ricardo.jpg

De man die schatrijk werd door zijn werknemers gelukkig te maken

Wie is die mystery man, vraag je? De Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler. Hij slaagde erin om het bedrijf SEMCO in enkele jaren te laten evolueren tot één van de grootste succesverhalen in de bedrijfswereld. Hij evolueerde naar zelfsturende en -beslissende medewerkers. Management en HR kregen onder zijn leiding een volledig nieuwe invulling. Hij deed zijn eigen zin en lapte alle bestaande regels of routines aan zijn laars. Nu ja. Één regel voor zijn werknemers bleef overeind: doe waar je zin in hebt, zolang je werk maar op tijd af is. Je raadt nooit wat er toen gebeurde… SEMCO evolueerde van 4 miljoen dollar omzet in 1982, naar maar liefst 212 miljoen dollar in 2003.  

 

De brug naar democratisch leiderschap en zelfsturing

Ricardo Semler richtte daarna in samenwerking met drie ondernemers het Semco Style Institute in Nederland op. Daarna volgde ook vestigingen in Japan, Zuid-Afrika en (niet te vergeten) BeLux. Hier kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor opleidingen, trainingen of consultancy-sessies. Onze gecertificeerde consultants geven organisaties het nodige advies om hen te helpen met de overstap naar democratisch leiderschap of zelfsturing.

In totaal zijn er 3 trainingsprogramma’s (Fundamentals, Changemaker en Master) en een consultancy optie. Wat je hier leert? Lees een stukje verder en je ontdekt het zelf…

 

Burn-outs en bore-outs voorgoed verleden tijd?

Gelukkig(er) zijn in onze job. Willen we dat niet allemaal? Naast persoonlijke tevredenheid heeft het heeft ook een tal van voordelen voor de organisatie zelf. Tevreden, participerende en autonome werknemers kan het aantal tijdsgeestproblematieken, zoals burn-outs, bore-outs en stijgend ziekteverzuim drastisch verminderen. Werknemers zullen zich betrokken voelen bij hun bedrijf en zelfs ambassadeurs worden. Semco Style wil geen hapklare oplossingen bieden. Wat ze dan wél willen? Een flexibel framework en heel wat ingrediënten aanreiken. Het is een stimulans tot implementatie van een nieuwe (en betere) manier van werken. Het aanbod?

  1. Open gecertificeerde Semco Style opleidingsprogramma’s die gericht zijn op evolutie van organisatiecultuur en inspirerend leiderschap;

  2. Workshops en introductiesessies die het Semco Style framework tot leven wekken;

  3. Begeleiding en consultancy om je bedrijfscultuur aan te pakken

Evolueren naar zelfsturing en gelukkige werknemers een goed idee? Zeker en vast. Vraag maar aan Ricardo Semler. Start vandaag en stel niet uit tot morgen. Bekijk onze infosessies (voor de twijfelaars) of het trainingsaanbod (voor de ‘ja-ik-wil’ers’).